• Pripomenuli sme si 17. november

          • 16. novembra 2023 sme si pripomenuli, prečo slávime 17. november ako štátny sviatok.

            Členky novinárskeho krúžka pripravili rozhlasovú reláciu o  významných historických udalostiach, ktoré sa k tomuto sviatku viažu a vysvetlili, prečo je Nežná revolúcia nazývaná nežnou.

            Pani učiteľka pripomenula, že aj školstvo v časoch socializmu vyzeralo ináč. Niečo v ňom bolo dobré, niečo zlé.

            Napokon sme si všetci vyskúšali pravidlo, ktoré platilo v tých dobách v škole: Cez veľkú prestávku všetci vyšli na chodbu a prechádzali sa. Niektorým sa to celkom páčilo, iní netajili, že sa im to nepáči. Tí druhí ale mali smolu. V oných časoch by ich názor nikoho nezaujímal...

          • Pracovná ponuka

          • Základná škola s materskou školou Samuela Timona, Trenčianska Turná 30, hľadá aprobovaných pedagógov na pozície - učiteľ / učiteľka  predmetov: 

            • anglický jazyk – 48 % úväzok  (zastupovanie počas materskej dovolenky od  1. januára 2024)
            • matematika – biológia – 100 % úväzok (zastupovanie počas materskej dovolenky od  1. februára 2024)

            Žiadosť, životopis  a súhlas so spracovaním osobných údajov zašlite na mail:  skola@zstrencturna.sk              

            Kontakt: 0908 928 775

          • Filmová odmena

          • V stredu 8. novembra sme si my - dievčatá z 2. A vyrazili s pani učiteľkou Martiníkovou na "babskú jazdu".

            Popoludnie v kine sme mohli stráviť preto, že sme prijali výzvu pani učiteľky, aby sme sa správali k sebe pekne a aby sme robili všetko pre dobré vzťahy v našej triede.

            Pokúšali sme sa o to už od minulého školského roka a teraz sme konečne tím. Nehádame sa, ale hľadáme možnosti, ako sa dohodnúť. Vieme sa navzájom podržať, nežalujeme na seba, pomáhame si - skrátka, je nám spolu fajn.

            Film TEDDYHO VIANOCE sme si vychutnali - teda AJ film. Ako vidno z našich fotografií, okrem filmu sme si zgustli eštej na pukancoch, lupienkoch, sladkých nápojoch ... Ale to len teraz, výnimočne. Preto, že sme si chceli vyskúšať ozajstný filmový zážitok. A so všetkým, čo k tomu patrí. Inak sú naše desiatovníky plné ovocia, zeleniny a iných zdravých maškrtiek.

            Ďakujeme pani učiteľke, že nám takéto popoludnie umožnila a držíme palce aj chalanom, aby si to dokázali zaslúžiť tiež.

          • Rovesnícke vzdelávanie

          • Keď sa niekedy prejdete po chodbe, môžete uvidieť zvláštnu vec. Starší žiaci učia a následne skúšajú svojich o málo mladších spolužiakov. Tak sme to zaznamenali 2. 11. 2023 na chodbe 2. stupňa. A predmetom bola biológia, konkrétne poskytovanie 1. pomoci.

          • Výchovný program Exkurzia do dávnej minulosti Slovenska

          • 2. 11. 2023 nás zavialo do dávnej minulosti (a pritom iba do telocvične školy), kde sa konal výchovný program. Vystúpili dejatelia, významné osobnosti a zábavnou formou nás previedli udalosťami dávnymi i menej ďalekými. Poznáte ich z fotiek? Nech sa páči, pátrajte!

          • Noc v škole

          • Vieme, že cez deň sa deťom do školy moc nechce. Ale v noci v škole zostávajú rady. Že by to bolo pre to, že sa neučí?

            A čo pani učiteľky? Tie majú rady deti. A preto im takú radosť ako noc v škole dopriali. Stalo sa tak 28. 10. 2023.

            ĎAKUJEME!

          • Piataci (nielen) v knižnici

          • Predprázdninový týždeň sme si s piatakmi spríjemnili návštevou Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne a Galérie M. A. Bazovského. Program bol nasledovný – cesta autobusom patrí medzi najlepšie zážitky a bitka o posledný rad v autobuse samozrejme nechýbala ani tentokrát.  Situáciu sme vyriešili šalamúnsky. Na ceste do Trenčína sedeli vzadu áčkari a na ceste naspäť zasa béčkari. Spravodlivosť musí byť, i keď ide len o 15 minútovú jazdu.

             

            V knižnici nás privítal milý pán, ktorý nám v krátkosti porozprával o histórii knižnice. Len pre zaujímavosť, v roku 2025 bude knižnica oslavovať svoje sté narodeniny. Ďalej nám objasnil systém ukladania kníh, povodil nás po jednotlivých miestnostiach a v spoločenskej miestnosti sme si prečítali rozprávku a hádali hádanky. Nakoniec si žiaci mohli vyskúšať hľadanie kníh v policiach podľa abecedného zoznamu.  To sa niektorým zdalo veľmi ľahké, ale pri takom veľkom množstve kníh, ktoré je v knižnici to zrazu také ľahké nebolo a podaktorí to veru aj vzdali. V knižnici je totižto viac ako 220 tisíc zväzkov kníh, špeciálnych dokumentov (audiovizuálne, elektronické) a 280 titulov periodík a regionálnych dokumentov.

             

            V galérii sme mali možnosť vidieť unikátnu výstavu p. Milady Ždrnja (sestry našej bývalej pani riaditeľky Beátky Sabovej), ktorá bola celá inšpirovaná prírodou a prírodnými motívmi. Zrazu, akoby sme ani neboli v galérii, ale niekde v snovej krajine, kde sa v jemnom vánku okolo nás pohojdávali kvety ľanu. Naozaj,  stálo to za to!

             

            Vrchol kultúrneho vyžitia však nastal až pri voľnom programe. Všetci mali jasne stanovený cieľ -  obchod s americkými pochúťkami. Spravili sme parádnu tržbu a všetci spokojní sme sa vrátili z exkurzie domov.

          • Plavecký výcvik 🤽

          • V dňoch 24-27.10.2023 sme sa my, tretiaci, zúčastnili plaveckého výcviku. Každé ráno nás autobus priviezol na Mestskú krytú plaváreň v Trenčíne. Po krátkej rozcvičke sme sa presunuli do bazéna, kde sme počas prvých dní skúšali správne dýchanie vo vode a naučili sme sa používať "kraulové nohy". Nápomocné nám boli plavecké dosky, ktoré nám dodali odvahu, aby sme sa vody nebáli. Naši tréneri nás každý deň vytrvalo pripravovali, aby sme v závere výcviku zvládli plavecké štýly kraul a znak. Okrem plávania sme sa v bazéne pobavili zaujímavými hrami, ktoré pre nás vymýšlali naši tréneri a v čase prestávky strávili príjemné prechádzky popri Váhu. Posledný deň nám počasie neprialo a tak sme prechádzku vymenili za návštevu VIP priestorov AS Trenčín, aby sme si zasúťažili a overili vedomosti z tretieho ročníka prostredníctvom kvízu Riskuj. Odmenou nám boli plavecké diplomy a príjemne strávený spoločný čas vo vode aj na suchu. A za to ďakujeme!

          • Piatok vo všetkých farbách

          • V piatok 27. 10. 2023 pršalo, obloha bola šedá, ale v škole sme mali pestrofarebný piatok. Všetky farby boli tie správne. A ako strava? Aj tá má byť pestrá, aby bola zdravá.

            Takže taký bol náš Týždeň zdravej výživy. Farebný. A aké budú tie Ďalšie? Prajeme si, aby sme boli čo najviac zdraví.

            A nezabudnite, humor lieči!!!!

          • Zelený štvrtok

          • Zelený štvrtok je síce pred Veľkou nocou, ale my sme prišli v zelenom už teraz, v októbri. Zelená ako zelenina. V zelenine, ovocí je predsa liek proti nemoci...

          • ŽLTÁ A ORANŽOVÁ STREDA

          • Streda bola vo farbách banánov, pomarančov a mandariniek, skrátka tropického ovocia plného vitamínov. Takže vo farbách žltej a oranžovej. Podarilo sa? Posúďte sami....

          • Dýcha to pravekom

          • Hodiny hudobnej  výchovy na našej škole? Spev a tóny klavíra rozliehajúcich sa obcou. Znie hudba rôznych hudobných období a rôznych štýlov- kúzlo tónov. Vývoj a zmenu cítime aj v nej. Nasáva prvky rýchlej technickej doby a stále je súčasťou našich životov.

            Žiaci 6.ročníka spoznávajú dejiny hudby. A tu, v praveku, to niekde začalo. Primitívne škreky, napodobenie zvukov prírody. Výroba jednoduchých „ hudobných nástrojov“ krátila chvíle a zabávala pravekého človeka. Totemové, lovecké  či bojové tance sprevádzali ich každodenný život.

                                                          Pozrite ako sme zvládli praveké hudobné nástroje my šiestaci.

          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • Dňa 17.10. 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry pre žiakov 8.-9.ročníka. Súťaž prebiehala v dvoch častiach. V prvej  sa žiaci popasovali s on-line testom. Druhá časť mala preveriť ich  rečnícke schopnosti a novinárske zručnosti pri transformácii textu. Z 18 súťažiacich nie každý zvládol trému a náročnosť úloh. Veľa žiakov preukázalo odborné znalosti, ale aj zručnosti s textom. Sme na nich hrdí. Veríme, že ich pohotové  vystupovanie a rétorika  zaboduje aj v okresnom kole v Trenčíne.

            1 . miesto- A. Murcinová (s postupom), M. Santa

            2. miesto- Ch. Hálová, Z. Žilkayová, P. Halabrínová

            3. miesto- T. Husárová

          • ČERVENÝ  UTOROK

          • Ako napovedá farba, bol to deň v červenom. A k tomu patrí zdravé jabĺčko alebo iné zdravé ovocie. A na dôvažok – snaha vyhnúť sa tento deň sladkostiam.....