• Európsky deň jazykov 2023

          • 26. september– Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si mnohé školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít (napríklad súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní, športových podujatí). Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, ktorého motto je „Povedzte ÁNO jazykom!“, sme si tento deň pripomenuli aj my v našej škole. Na chodbe 2. stupňa žiaci s pani učiteľkou Bokovou vytvorili peknú nástenku a na hodinách sme si prostredníctvom rôznych aktivít, prezentácií a relácie v školskom rozhlase tento deň spríjemnili.

            Mgr. Masaříková Katarína

          • Biela pastelka

          • Čítate si tento článok?

            Teší nás, že áno. To totiž znamená, že patríte medzi ľudí, ktorí majú dobrý, alebo takmer dobrý zrak. Vždy koncom septembra si uvedomujeme, že veľa ľudí takéto šťastie nemá a zapájame sa do zbierky Biela pastelka, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

            V piatok 22. 9. 2023 dve poverené deviatačky Leah a Sofia obišli všetky triedy s pokladničkou a ten, kto daroval aspoň 1€, dostal symbolický darček – bielu pastelku. Tradične navštívili aj obecný úrad, kde na ne pracovníci už čakali.

            Neotvorenú pokladničku sme doručili na stredisko Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, pobočka Trenčín, odkiaľ čoskoro dostaneme správu, akou sumou sme na pomoc nevidiacim a slabozrakým prispeli.

            Ďakujeme všetkým, ktorí na výzvu zareagovali!!!!

          • Účelové cvičenie – pobyt a pohyb v prírode

          • Vo štvrtok 14. 9. 2023 sme zaznamenali nebývalý pohyb v obci a jej blízkom okolí.

            Žiaci 2. stupňa vyrazili na pochod do prírody, nedbajúc na ťažkosti (fyzická námaha) a výčiny počasia (zamračená obloha) hrdo čelili nepriaznivým poveternostným podmienkam (jemnému mrholeniu, čo však predstavovalo výraznú zmenu v porovnaní s dlhodobým teplom a suchom).

            Piataci a šiestaci nabrali smer Bierovce a cieľom sa stala kaplnka pri letisku. Mnohí tam boli prvýkrát. Kaplnka je zasvätená Sedembolestnej Panne Márii, Patrónke Slovenska, ktorej sviatok sme slávili o deň neskôr. Cestu zvládli všetci v pohode, inteligentné hodinky merali počet krokov a prejdené kilometre (priemerný výsledok bol asi 6 km a 12 000 krokov).

            Siedmaci, ôsmaci a deviataci sa vydali opačným smerom ku kyselkám a ďalej na Patlíkovú a späť. Taktiež si prešli peknú trasu a vrátili sa domov obohatení o pekný deň v prírode a množstvo blata na topánkach.

            A na záver krátke zamyslenie: Na mnohých miestach sveta aj v týchto dňoch padajú na ľudí bomby. V Líbyi nestihli tisíce ľudí ujsť pred záplavami, Maroko prekvapilo nočné zemetrasenie. Nás v tento deň trochu znepokojil ranným dáždikom. Sme šťastná krajina...

          • Spustenie skúšobnej webovej edupage stránky

          • Milí rodičia, žiaci.

            Spúšťame skúšobnú verziu našej novej webovej edupage stránky, na ktorej stále pracujeme. Budeme ju postupne dopĺňať. Naša pôvodná stránka www.zstrencturna.sk je stále v prevádzke. 

            Ďakujeme za trpezlivosť aj konštruktívne pripomienky. 

          • Účelové cvičenie, didaktické hry – teoretická časť

          •  V stredu 13. 9. 2023 naša škola ožila nebývalým ruchom.

            Konala sa teoretická časť účelového cvičenia a didaktických hier. Ale napriek tomu, že išlo o teoretickú časť, nebola to iba suchá teória. Deti sa vzdelávali formou hier a svoje miesto malo aj rovesnícke vzdelávanie.

            Základy prvej pomoci si osvojovali žiaci v telocvični školy. Pomáhali im pri tom zdravotné hliadky – starší zaškolení spolužiaci. Malí i veľkí žiaci skúšali stabilizovanú polohu, obväzovanie rán, resuscitáciu, Gordonov a Heimlichov hmat, ale aj ako a kedy sa nasadzuje plynová maska a mnohé ďalšie zručnosti.

            Za telocvičňou mali žiaci jedinečnú príležitosť – osvojiť si základy streľby zo vzduchovky.

            Vo vonkajšej EKO – triede sa ponárali do tajov topografie, aj tu mali šarmantné asistentky – staršie spolužiačky.

            Ako sa správať v búrke, keď ich zastihne v prírode, to pomohli mladším spolužiakom zvládnuť deviataci na trávnatej ploche medzi budovou 1. a 2. stupňa.

            Dobrovoľní hasiči z Mitíc deťom umožnili stať sa na chvíľu malými hasičmi vďaka ich súťažným aktivitám a radám.

            S hasičmi z HAZZ Trenčín a ich autom  sa deti stretli zblízka na pešej zóne.

            Inštruktori autoškoly Prekop mali besedy so siedmakmi a ôsmakmi.

            A čo sa dialo v triedach, keď deti nebolo vidno vonku? Tam pedagógovia viedli teoretickú hodiny – ako sa správať v mimoriadnych situáciách.

            Bolo to naozaj pestré predpoludnie. Na turistický pochod v prírode, ktorý bude nasledovať v niektorý ďalší deň, sme teda pripravení...

          • ​​​​​​​Veselá veda

          • KRÚŽOK VEDECKÝCH POKUSOV: krúžok zábavných "skorovedeckých" pokusov z chémie, fyziky a biológie pre deti z 1. stupňa ZŠ. Prihlášky a viac informácií na: www.veselaveda.sk

            Pre školský rok 2023/24 nové pokusy, nové pomôcky. Tento rok od 30. septembra, 1x týždenne, 60 minút, 14 lekcií za polrok, 65€ / polrok

          • Nábor do tanečného odboru ZUŠ

          • Dňa 08.09.2023 (piatok) v čase od 15:00 – 17:00 sa uskutoční nábor nových členov do tanečného odboru ZUŠ Nemšová, Elokované pracovisko: Trenčianska Turná (TS Free DANCE)

            Kde? ...  V Trenčianskej Turnej pred telocvičňou ZŠ

            Kontakt: 0903 793 557