• Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch 22. až 26. januára 2024 sme mali tú česť zúčastniť sa lyžiarskeho výcviku v nádhernom prostredí Tatranskej Lomnice. Počas týchto dní sme nielen zdokonalili naše lyžiarske zručnosti, ale tiež sme mali príležitosť objavovať a spoznávať ďalšie miesta v tomto pôvabnom horskom prostredí.

            Okrem lyžovania a snowboardingu sme navštívili SKI múzeum, kde sme sa dozvedeli o histórii lyžiarskych športov, vývoji lyží a významných momentoch vo svete zimných športov. Táto návšteva nám poskytla hlbší pohľad na tradície a inovácie spojené s lyžovaním.

            Napriek nie celkom priaznivému počasiu sme sa vybrali na Hrebienok. Navštívili sme Tatranský ľadový dóm. Toto krásne miesto nám ponúklo úžasné výhľady na okolité vrcholy Tatier. Návšteva Hrebienka bola skvelým doplnkom.

            Každý večer sme sa stretli na izbách, kde sme sa podelili o dojmy a zážitky. Naši učitelia nám poskytovali cennú spätnú väzbu a udržiavali pozitívnu atmosféru. 

            Lyžiarsky výcvik v Tatranskej Lomnici so zastávkami v SKI múzeu a Tatranskom dóme na Hrebienku nám poskytol pestrú a vzdelávaciu skúsenosť.

            Ďakujeme našim učiteľom a rodičom, že nám umožnili zúčastniť sa tejto skvelej akcie.

          • Úspech v okresnom kole olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 17. 1. 2024 sa v Trenčíne konalo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku, v ktorom našu školu úspešne reprezentovali žiaci Alexandra Schóberová zo 7. A a Benjamín Mikolášek z 8. A triedy. Saška sa vo svojej kategórii umiestnila na krásnom 3. mieste a Benjamín sa stal úspešným riešiteľom v kategórii 1B. Obom žiakom ďakujeme, tešíme sa z ich úspechu a Saške srdečne blahoželáme! 

          • Nemecké jazykové okienko - Návšteva Viedne

          • V rámci poznávania reálií nemecky hovoriacich krajín sme v predvianočnom čase 15. 12. 2023 spolu so žiakmi našej školy navštívili Viedeň, hlavné mesto Rakúska, kde sme obdivovali historické pamiatky mesta ako námestie Márie Terézie, Umelecko-historické múzeum, románsky kostol sv. Ruprechta, Secesný orloj Ankeruhr, katedrálu Dóm sv. Štefana, rezidenciu Hofburg a pod. Prehliadka Viedne s vyčerpávajúcim  výkladom pani sprievodkyne bola výborná a plná zaujímavých informácií. Zároveň sme si vychutnali vianočné trhy Wiener Christkindlmarkt na Radničnom námestí. Atmosféra bola aj napriek chladnému počasiu výnimočne sviatočná. Čo dodať na záver? Myslíme si, že exkurzia splnila očakávania účastníkov aj organizátorov.

            Počas adventu sme si na hodinách nemeckého jazyka zaspievali aj najznámejšie vianočné koledy.

            Mgr. Hálová, PhDr. Boková

          • LA GALETTE DES ROIS - FRANCÚZSKY TROJKRÁĽOVÝ KOLÁČ

          • Hodina cudzieho jazyka nie je len o gramatike a učení sa slovíčok... Na hodinách sa snažíme spoznávať aj kultúru danej krajiny či jej gastronómiu. Tentokrát na hodine francúzskeho jazyka žiaci 7. ročníka pripravili (a potom s chuťou zjedli) tradičný koláč, ktorý vo Francúzsku pečú 6. januára, čiže na sviatok Zjavenia Pána (Troch kráľov). Tento koláč má okrúhly tvar, je vyrobený z lístkového cesta a naplnený mandľovým krémom alebo inou náplňou. Vo vnútri sa skrýva "fève" (fazuľka), malý predmet, ktorý predstavuje Ježiša alebo iný symbol. Ten, kto nájde fève vo svojom kúsku koláča, dostane korunu a je vyhlásený za kráľa alebo kráľovnú.

             

            Ak by ste naň dostali chuť a chceli recept, spýtajte sa siedmakov! :-)