• Vyšívanie v 5.B

          • K šikovným dievčatám z  5.A sa s vyšívaním srdiečok na charitatívny  trh pridali aj šikovné dievčatá z 5. B. Na poslednej  hodine techniky sa naučili, ako si môžu z malej výšivky krížikovým stehom vytvoriť pekný vianočný alebo aj iný pozdrav pre potešenie. Pekné predlohy na vyšívanie miniatúr sú v aplikácii Pinterest. B. Sabová

          • Ako druháci „Áci“ prvákov učili

          • V pondelok ráno sme sa ako zvyčajne podelili o svoje víkendové zážitky – kto bol na turistike, kto v kine, kto na návšteve alebo na výlete, či nám prialo počasie. A od počasia už bol len kúsok k víkendovým katarínskym pranostikám.Práve tie boli cieľom pondelkového druháckeho čítania. Zistili sme, že pranostiky sv. Kataríny sa viažu k chladnému počasiu a v prípade dostatku vlahy predvídajú dobrú úrodu. Viaceré Katarínky “špekulujú” aj o počasí počas Vianoc, čo nás obzvlášť zaujímalo.Deti z 2.A pranostiky pekne a bezchybne prepísali, skrášlili ilustráciami a potom, už nabití vedomosťami, zašli do tried našich prvákov, kde sa z nich stali malí učitelia. Vysvetľovali o čom sa učili a „svojim“ prváckym kamarátom a kamarátkam pranostiky prečítali. Nakoniec spoločné foto.A už môžeme plánovať ďalšie veselé spoločné učenie. Odborníci by sa potešili termínu rovesnícke, tak im ho doprajme.

          • Úspech na Trenčianskom robotickom dni

          • Po roku, 9. 11. 2023,  sa otvorili brány Trenčianskeho robotického dňa a cez tieto "brány" opäť vstúpili aj členovia krúžku RoboLab pod vedením pána učiteľa Mgr. Petra Páleša. Prišli, videli, zabodovali a s úspechom sa vrátili späť do školy. Vo veľkej konkurencii obstáli a môžu sa pochváliť takýmito výsledkami:

            kategória Followe hard: 1. miesto a 8. miesto

            V tejto kategórii boli úspešní  Šimon Minárik, 7.A , Michal Blažej, 8.B a Michal Mizerák, 6.A

            kategória Followe easy: 2. miesto a 6. miesto

            Aj tu sa o úspech zaslúžili Šimon Minárik, 7.A , Michal Blažej, 8.B a Dávid Minárech, 6.A

            Blahoželáme a tešíme sa z ich výsledkov!

          • Srdiečkové výšivky

          • Dievčatá z 5.A triedy na predmete technika vyšívali krížikovým stehom srdiečka, ktoré vložili do srdiečkového rámiku,  napísali vianočný pozdrav. Takto svojou šikovnosťou podporia charitatívny trh ( 5.12.,  9.12., 17.12., v kultúrnom dome) na ktorom sa budú predávať srdiečka i výrobky ostatných žiakov. Kto dáva, ten viacnásobné dostáva. 

            To je naozaj veľká pravda. B.Sabová

          • Bubnovačka

          • V pondelok 20.11. 2023 sme sa pridali k BUBNOVAČKE– ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ. 

            Toto podujatie sa od roku 2014 organizuje vždy v novembri, pretože november je mesiac dôležitý pre ochranu práv dieťaťa. Bubnovaním si deti pripomenuli, že je potrebné, aby svet počul o trápení všetkých detí, ktoré trpia akýmkoľvek spôsobom. Aby tieto deti bolo počuť, pretože ticho deti pre násilím neochráni.

            Takže sme sa pripojili tlieskaním a bubnovaním na lavice k rytmu, ktorý do rozhlasu udával pán učiteľ Mego. A verte, že buchot to bol poriadny. Naše novinárky zachytili atmosféru v triede 4.A, kde sa deti k bubnovačke s chuťou pridali.

            https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=13Ay0L0iIi-WZk434PZdQJjN8g2E2QbY&ll=48.86337370300833%2C18.07578967132056&z=12

          • Pripomenuli sme si 17. november

          • 16. novembra 2023 sme si pripomenuli, prečo slávime 17. november ako štátny sviatok.

            Členky novinárskeho krúžka pripravili rozhlasovú reláciu o  významných historických udalostiach, ktoré sa k tomuto sviatku viažu a vysvetlili, prečo je Nežná revolúcia nazývaná nežnou.

            Pani učiteľka pripomenula, že aj školstvo v časoch socializmu vyzeralo ináč. Niečo v ňom bolo dobré, niečo zlé.

            Napokon sme si všetci vyskúšali pravidlo, ktoré platilo v tých dobách v škole: Cez veľkú prestávku všetci vyšli na chodbu a prechádzali sa. Niektorým sa to celkom páčilo, iní netajili, že sa im to nepáči. Tí druhí ale mali smolu. V oných časoch by ich názor nikoho nezaujímal...

          • Pracovná ponuka

          • Základná škola s materskou školou Samuela Timona, Trenčianska Turná 30, hľadá aprobovaných pedagógov na pozície - učiteľ / učiteľka  predmetov: 

            • anglický jazyk – 48 % úväzok  (zastupovanie počas materskej dovolenky od  1. januára 2024)
            • matematika – biológia – 100 % úväzok (zastupovanie počas materskej dovolenky od  1. februára 2024)

            Žiadosť, životopis  a súhlas so spracovaním osobných údajov zašlite na mail:  skola@zstrencturna.sk              

            Kontakt: 0908 928 775

          • Filmová odmena

          • V stredu 8. novembra sme si my - dievčatá z 2. A vyrazili s pani učiteľkou Martiníkovou na "babskú jazdu".

            Popoludnie v kine sme mohli stráviť preto, že sme prijali výzvu pani učiteľky, aby sme sa správali k sebe pekne a aby sme robili všetko pre dobré vzťahy v našej triede.

            Pokúšali sme sa o to už od minulého školského roka a teraz sme konečne tím. Nehádame sa, ale hľadáme možnosti, ako sa dohodnúť. Vieme sa navzájom podržať, nežalujeme na seba, pomáhame si - skrátka, je nám spolu fajn.

            Film TEDDYHO VIANOCE sme si vychutnali - teda AJ film. Ako vidno z našich fotografií, okrem filmu sme si zgustli eštej na pukancoch, lupienkoch, sladkých nápojoch ... Ale to len teraz, výnimočne. Preto, že sme si chceli vyskúšať ozajstný filmový zážitok. A so všetkým, čo k tomu patrí. Inak sú naše desiatovníky plné ovocia, zeleniny a iných zdravých maškrtiek.

            Ďakujeme pani učiteľke, že nám takéto popoludnie umožnila a držíme palce aj chalanom, aby si to dokázali zaslúžiť tiež.

          • Rovesnícke vzdelávanie

          • Keď sa niekedy prejdete po chodbe, môžete uvidieť zvláštnu vec. Starší žiaci učia a následne skúšajú svojich o málo mladších spolužiakov. Tak sme to zaznamenali 2. 11. 2023 na chodbe 2. stupňa. A predmetom bola biológia, konkrétne poskytovanie 1. pomoci.

          • Výchovný program Exkurzia do dávnej minulosti Slovenska

          • 2. 11. 2023 nás zavialo do dávnej minulosti (a pritom iba do telocvične školy), kde sa konal výchovný program. Vystúpili dejatelia, významné osobnosti a zábavnou formou nás previedli udalosťami dávnymi i menej ďalekými. Poznáte ich z fotiek? Nech sa páči, pátrajte!

          • Noc v škole

          • Vieme, že cez deň sa deťom do školy moc nechce. Ale v noci v škole zostávajú rady. Že by to bolo pre to, že sa neučí?

            A čo pani učiteľky? Tie majú rady deti. A preto im takú radosť ako noc v škole dopriali. Stalo sa tak 28. 10. 2023.

            ĎAKUJEME!

          • Piataci (nielen) v knižnici

          • Predprázdninový týždeň sme si s piatakmi spríjemnili návštevou Verejnej knižnice Michala Rešetku v Trenčíne a Galérie M. A. Bazovského. Program bol nasledovný – cesta autobusom patrí medzi najlepšie zážitky a bitka o posledný rad v autobuse samozrejme nechýbala ani tentokrát.  Situáciu sme vyriešili šalamúnsky. Na ceste do Trenčína sedeli vzadu áčkari a na ceste naspäť zasa béčkari. Spravodlivosť musí byť, i keď ide len o 15 minútovú jazdu.

             

            V knižnici nás privítal milý pán, ktorý nám v krátkosti porozprával o histórii knižnice. Len pre zaujímavosť, v roku 2025 bude knižnica oslavovať svoje sté narodeniny. Ďalej nám objasnil systém ukladania kníh, povodil nás po jednotlivých miestnostiach a v spoločenskej miestnosti sme si prečítali rozprávku a hádali hádanky. Nakoniec si žiaci mohli vyskúšať hľadanie kníh v policiach podľa abecedného zoznamu.  To sa niektorým zdalo veľmi ľahké, ale pri takom veľkom množstve kníh, ktoré je v knižnici to zrazu také ľahké nebolo a podaktorí to veru aj vzdali. V knižnici je totižto viac ako 220 tisíc zväzkov kníh, špeciálnych dokumentov (audiovizuálne, elektronické) a 280 titulov periodík a regionálnych dokumentov.

             

            V galérii sme mali možnosť vidieť unikátnu výstavu p. Milady Ždrnja (sestry našej bývalej pani riaditeľky Beátky Sabovej), ktorá bola celá inšpirovaná prírodou a prírodnými motívmi. Zrazu, akoby sme ani neboli v galérii, ale niekde v snovej krajine, kde sa v jemnom vánku okolo nás pohojdávali kvety ľanu. Naozaj,  stálo to za to!

             

            Vrchol kultúrneho vyžitia však nastal až pri voľnom programe. Všetci mali jasne stanovený cieľ -  obchod s americkými pochúťkami. Spravili sme parádnu tržbu a všetci spokojní sme sa vrátili z exkurzie domov.