• Plstenie na technike

          • Dievčatá z 5.B prvý krát plstili , vytvorili tak srdiečka, hviezdičky, stromček, vtáčikov z ovčieho rúna. Po malej úprave vznikli vianočné ozdoby, ktoré sa s ostatnými výrobkami našich šikovných žiakov budú predávať v kultúrnom dome na školskom vianočnom koncerte už túto nedeľu.

          • Lucie v škole

          • Na sviatok svätej Lucie, to znamená 13. 12., sa dejú zvláštne veci. Aj v našej škole. Tajomné bytosti vošli do každej triedy aj kancelárie, povymetali  kúty, rohy od špiny a zla a opäť niekam záhadne zmizli... Veríme, že Lucie sa vrátia, ale zlo, ktoré vymietli, sa nevráti.

            Prajeme všetkým pekný deň!

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Umiestnenie žiakov v školskom kole olympiády v anglickom jazyku:

            KATEGÓRIA 1A (5. – 7. ročník)

            1. Alexandra Schóberová – 66 bodov

            2. Lukáš Červeňan, Alexander Husár – 62 bodov

            3. Amália Bitarová – 60 bodov

            4. Tomáš Ševčík – 57 bodov

            5. Tobias Tomko – 55 bodov

            6. Lenka Balajová, Samuel Igaz – 52 bodov

            7. Rebeka Kováčová – 48 bodov

            8. Nikolas Laco, Eva Poltl – 47 bodov

            9. Petra Klobušická – 45 bodov

            10. Katarína Husárová – 44 bodov

            Víťazom gratulujeme a všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť!

             

            KATEGÓRIA 1B (8., 9. ročník)

            1. Benjamín Mikolášek – 53 bodov

            2. Valér Vavruš – 51 bodov

            3. Alžbeta Murcinová – 50 bodov

            4. Simon Jančo – 49 bodov

            5. Andrej Slezáček – 48 bodov

            6. Tatiana Husárová – 44 bodov

            7. Alex Husár – 43 bodov

            8. Marek Valapka, Jakub Zovčák – 40 bodov

             

          • Slávnosť prváckych písmeniek

          • Na Mikuláša bolo u nás v škole veselo. A obzvlášť dobrá nálada panovala v triedach prvákov. V tento deň mali na návšteve najprv toho, čo nazývame DOBRÝM STRÝČKOM. Prišiel aj so svojimi čierno-bielymi pomocníkmi. Potom sa však ukázal ešte aj sám kráľ MUDROSLAV - patrón všetkých školákov, ktorí chcú byť každým dňom lepší, múdrejší a zručnejší. Nemohol prísť on sám osobne, ale jeho podobizeň sa skvie na doklade, ktorým ustanovuje svojich učňov, kráľovské pážatá za MAJSTROV CERUZKY. Znamená to, že ich ruka je už uvoľnená, vie správne držať ceruzku, má akurátny prítlak na papier, zvládne udržať rovnaký sklon písmeniek aj ich výšku.

            A komu sa toto už darí, môže svoje pisárske umenie zdokonaľovať ďalej nástrojom zvaným PERO. Dostal na to špeciálne oprávnenie. Je na ňom tiež vlastnoručný prvácky podpis a poďakovanie rodičom, ktorí majú na detských úspechoch veľký podiel. Ale nesmieme zabudnúť ani na ďalších hostí, čo zavítali do prváckych tried. Sú to kamaráti - deviataci. Boli s našimi najmladšími spolužiakmi v prvých dňoch školského roka, povodili ich po školských priestoroch a poukazovali im, čo všetko tu máme - od telocvične až po učebňu fyziky a chémie. Je nad slnko jasné, že ani na tejto slávnosti chýbať nemohli. Pomáhali prváčikom s pracovným listom, čítali im zadania úloh a trpezlivo pomáhali tam, kde bolo treba. Potom im zalaminovali nové "vodičské preukazy" na pero a povzbudili tých, ktorí ešte potrebujú ceruzkou čo-to docvičiť, aby sa im potom s perom darili písmenká krásne a čitateľné. Veríme, že aj zvyšné "vodičáky" budú vydané do Vianoc, veď deti usilovne trénujú a spolužiaci sa im za to vôbec nesmejú. Naopak, je milé, ako sa navzájom povzbudzujú a držia si palce. Je krásne vidieť, keď školská rodina takto funguje.

            A prváci potom od radosti postavili niekoľko snehuliakov. Sú vzácni ako sneh, čo v tento výnimočný deň napadol.

             

          • Mikuláš v škole

          • V stredu 6. decembra 2023 zavítal do školy Mikuláš.

            Už ráno sme dostali krásny darček v podobe snehovej prikrývky. A potom chodil Mikuláš so svojou družinou po jednotlivých triedach. A napokon sa deti mohli zúčastniť športovej súťaže Biatlonmánia v telocvični školy.

            Ďakujeme, Mikuláš a príď o rok opäť!

          • Biatlon v telocvični

          • V stredu 6. decembra 2023 dostali deti „mikulášsky“ darček v podobe Biatlonmánie.

            Žiaci 1. a 2. stupňa si mohli vyskúšať simulovaný beh na lyžiach a streľbu z laserových vzduchoviek. Hneď na mieste videli výsledok svojho snaženia. Ale na výsledku až tak veľmi nezáležalo, aj keď úspech potešil. Dôležité je, že sa deti zabavili a vyskúšali si niečo nové. A väčšina detí sa do súťaže zapojila s chuťou a radosťou. ĎAKUJEME!

          • Pečie celá škola

          • Že Pečie celé Slovensko, to vedia všade. Ale že by piekla celá škola???

            A veru je to tak.  Patrik Kolár, náš bývalý žiak a finalista súťaže Pečie celé Slovensko vymyslel spolu s pani riaditeľkou krásnu akciu.

            V piatok 1. 12. 2023 prišiel v spoločnosti ďalších spolusúťažiacich Mirky, Katky, Timi a Tomáša, aby spolu so žiakmi i zamestnancami školy miesili cesto, piekli vianočné pečivo a ponúkli ich na predaj, výťažok ktorého putoval na pomoc Riškovi Fidlušovi v jeho náročnej liečbe.

            Záujem zo strany žiakov i verejnosti bol veľký. Rodičia detí už niekoľko dní predtým zareagovali na výzvu o podporu akcie a posielali do školy med, džemy, čokoládu, korenie, cukor a všetky potrebné ingrediencie. Veľmi pomohli aj Obec Trenčianska Turná, Mlyn Trenčan, RD Trenčianska Turná.

            V piatok od 10,00 do 16,30 prúdili do školy záujemcovia a naši hostia mali pre nich nielen milé slová, ale i fotografie, podpisy, ukážky svojho umenia… Deti sa veľmi rady zapojili do miesenia, pečenia, zdobenia i balenia cesta a cukroviniek. Záujemcovia zasa nešetrili pri nákupe, alebo si dopriali punčový čajík. Tak sa škola stala miestom pekných stretnutí. Chodba bola naplnená nielen vôňou vianočného pečiva, ale i smiechom a radosťou.

            Na konci dňa mohla pani riaditeľka a Patrik odovzdať výťažok akcie v hodnote 3 644€ Riškovým rodičom. A my, ktorí sme boli pri tom, sme boli hrdí, že sa na pôde školy konala taká pekná aktivita. ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa o to akýmkoľvek spôsobom zaslúžili!

            Tým, ktorí nemohli byť pri tom, ponúkame malú galériu fotografií alebo adresu na youtube, kde si môžu pozrieť záznam:

             

            https://www.youtube.com/watch?v=3FNAWJ2U2WE&t=1105s

          • Tvorivé dielničky

          • Dievčatá z 5.A sa v sobotu 2. decembra zúčastnili tvorivej dielne pod vedením kreatívnej textilnej výtvarníčky Miladky Ždrnja.  Naučila nás vytvoriť anjela, hlavičku ktorého sme urobili suchým i mokrým plstením. Na výrobu stromčeka sme využili konáriky, ľan a nite. Na vianočnú ozdobu kruh odrezaný z guľatiny, šišku. Využili sme prírodniny, ľanové tkaniny, ovčie rúno, vlnu. Nakoniec sme výrobky dozdobili vianočnými miniatúrami. Z výsledku nášho snaženia sme mali veľkú radosť. Ďakujeme Miladke za úžasnú trpezlivosť tvorivé a príjemné chvíle v Galérii Bazovského priamo v priestore jej autorskej výstavy. Tešíme sa na ďalšiu tvorivú dielňu.

          • Vyšívanie v 5.B

          • K šikovným dievčatám z  5.A sa s vyšívaním srdiečok na charitatívny  trh pridali aj šikovné dievčatá z 5. B. Na poslednej  hodine techniky sa naučili, ako si môžu z malej výšivky krížikovým stehom vytvoriť pekný vianočný alebo aj iný pozdrav pre potešenie. Pekné predlohy na vyšívanie miniatúr sú v aplikácii Pinterest. B. Sabová

          • Ako druháci „Áci“ prvákov učili

          • V pondelok ráno sme sa ako zvyčajne podelili o svoje víkendové zážitky – kto bol na turistike, kto v kine, kto na návšteve alebo na výlete, či nám prialo počasie. A od počasia už bol len kúsok k víkendovým katarínskym pranostikám.Práve tie boli cieľom pondelkového druháckeho čítania. Zistili sme, že pranostiky sv. Kataríny sa viažu k chladnému počasiu a v prípade dostatku vlahy predvídajú dobrú úrodu. Viaceré Katarínky “špekulujú” aj o počasí počas Vianoc, čo nás obzvlášť zaujímalo.Deti z 2.A pranostiky pekne a bezchybne prepísali, skrášlili ilustráciami a potom, už nabití vedomosťami, zašli do tried našich prvákov, kde sa z nich stali malí učitelia. Vysvetľovali o čom sa učili a „svojim“ prváckym kamarátom a kamarátkam pranostiky prečítali. Nakoniec spoločné foto.A už môžeme plánovať ďalšie veselé spoločné učenie. Odborníci by sa potešili termínu rovesnícke, tak im ho doprajme.

          • Úspech na Trenčianskom robotickom dni

          • Po roku, 9. 11. 2023,  sa otvorili brány Trenčianskeho robotického dňa a cez tieto "brány" opäť vstúpili aj členovia krúžku RoboLab pod vedením pána učiteľa Mgr. Petra Páleša. Prišli, videli, zabodovali a s úspechom sa vrátili späť do školy. Vo veľkej konkurencii obstáli a môžu sa pochváliť takýmito výsledkami:

            kategória Followe hard: 1. miesto a 8. miesto

            V tejto kategórii boli úspešní  Šimon Minárik, 7.A , Michal Blažej, 8.B a Michal Mizerák, 6.A

            kategória Followe easy: 2. miesto a 6. miesto

            Aj tu sa o úspech zaslúžili Šimon Minárik, 7.A , Michal Blažej, 8.B a Dávid Minárech, 6.A

            Blahoželáme a tešíme sa z ich výsledkov!

          • Srdiečkové výšivky

          • Dievčatá z 5.A triedy na predmete technika vyšívali krížikovým stehom srdiečka, ktoré vložili do srdiečkového rámiku,  napísali vianočný pozdrav. Takto svojou šikovnosťou podporia charitatívny trh ( 5.12.,  9.12., 17.12., v kultúrnom dome) na ktorom sa budú predávať srdiečka i výrobky ostatných žiakov. Kto dáva, ten viacnásobné dostáva. 

            To je naozaj veľká pravda. B.Sabová

          • Bubnovačka

          • V pondelok 20.11. 2023 sme sa pridali k BUBNOVAČKE– ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ. 

            Toto podujatie sa od roku 2014 organizuje vždy v novembri, pretože november je mesiac dôležitý pre ochranu práv dieťaťa. Bubnovaním si deti pripomenuli, že je potrebné, aby svet počul o trápení všetkých detí, ktoré trpia akýmkoľvek spôsobom. Aby tieto deti bolo počuť, pretože ticho deti pre násilím neochráni.

            Takže sme sa pripojili tlieskaním a bubnovaním na lavice k rytmu, ktorý do rozhlasu udával pán učiteľ Mego. A verte, že buchot to bol poriadny. Naše novinárky zachytili atmosféru v triede 4.A, kde sa deti k bubnovačke s chuťou pridali.

            https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=13Ay0L0iIi-WZk434PZdQJjN8g2E2QbY&ll=48.86337370300833%2C18.07578967132056&z=12