• Ako sa druháci s druhou triedou lúčili

          • Kde bolo, tam bolo, bola jedna trieda 2.B a tá mala v školskom roku 2023/24 pani učiteľku Mgr. Helenu Kimelovú.Aj keď to boli žiaci ako sa patrí, teda podarení a niekedy aj nezbední, veľa sa naučili. V utorok 18. 6. 2024 sa o tom mohli presvedčiť aj ich rodičia na mimoriadnom stretnutí, ktoré pani učiteľka zorganizovala.Prišli deti aj s rodičmi. Rodičia v úlohe divákov videli, aký pokrok deti dosiahli. Ukázali nielen to, ako vedia čítať, písať a počítať, ale potešili svojich divákov - rodičov aj tancom, spevom a recitáciou.Napokon prišlo aj na darčeky. Boli to výtvarné práce za celý školský rok, písomky a kvety, ktoré deti odovzdali rodičom.Kytica kvetov a vďaka na záver patrili pani učiteľke, nielen za krásny zážitok, ktorý pre rodičov pripravila, ale aj za celoročnú snahu a trpezlivosť, s ktorou sa deťom venovala.

          • Rozlúčka deviatakov so starostom obce

          • V stredu 19. 6. 2024 sa konala tradičná rozlúčka deviatakov so starostom obce, Ing. Petrom Mikulom v sobášnej sieni obecného úradu.

            Aj keď je slávnosť podobná tým z predchádzajúcich rokov, predsa je každý rok iná. Menia sa žiaci, ktorí opúšťajú školu, menia sa učiteľky, ktoré ich sprevádzali štúdiom a v tomto roku sa zmenila aj pani riaditeľka. Tých zmien je vždy dosť, no jedno majú tieto stretnutia spoločné: Odchádzajú mladí ľudia, za ktorými nám možno bude trošku smutno, ale všetci im želáme, aby sa im darilo, nech ich v ďalších rokoch kroky zavedú kamkoľvek.

            Všetko najlepšie, decká a veľa šťastia!!!!

          • Zážitky zo šiestackeho výletu

          • Tento rok vyrazili šiestaci na výlet na Oravu.Ako prvé sme navštívili Múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Sprievodkyňa nás oboznámila so životom a dielom nášho najväčšieho básnika.

            Potom sme pokračovali v ceste na Oravský hrad. Tu to bolo o niečo zaujímavejšie. Pani sprievodkyňa nás previedla hradom, dozvedeli sme sa o živote na stredovekom hrade a o živote jeho majiteľov. Potom bol čas aj na nákup suvenírov a zmrzliny.

            Nákupy pokračovali aj v Žiline, kde sme vzali obchodný dom Mirage útokom.

            Cesta domov bola dlhá a nudná. O nečakané spestrenie sa postarala technická chyba autobusu. Spolužiak s primeranou panikou upozornil pani učiteľky na nevídané teplo od nôh a dym v zadnej časti vozidla. Pani učiteľky, len čo prekonali počiatočnú nedôveru, nechali zastaviť autobus a rýchlo nás evakuovali. Našťastie sme zastavili na mieste správy ciest a odtiaľ sme videli nie Oravský hrad, ale už Trenčiansky hrad. Boli sme takmer doma a rodičia si po nás mohli prísť.

            Iste uveríte, že to bol výlet, na ktorý len tak ľahko nezabudneme.

             

            Napísali členky novinárskeho krúžku (Lenka Balajová, Simona Balajová, Anna Horňáková a Zuzana Čutorová)

          • Ponuka pracovného miesta

          • ZŠ s MŠ Samuela Timona, Trenčianska Turná 30 hľadá aprobovaného pedagóga na pozíciu -

            učiteľka / učiteľ predmetov:  matematika – biológia  alebo matematika –  informatika (zastupovanie počas materskej dovolenky od  1. septembra 2024).  Žiadosť a životopis zašlite na skola@zstrencturna.sk         

          • Stretnutie priateľov - výchovný koncert

          • V piatok 14. 6. 2024 sa začal festival Stretnutie priateľov už tradične výchovným koncertom.  Ním vyvrcholila regionálna výchova, ktorá sa prelína celým školským rokom.

            V tomto roku bol výchovný koncert pestrý:

            Najskôr pódium patrilo našim budúcim spolužiakom, škôlkarom. Zatancovali Záhradnícky tanec, ktorý ich naučila pani učiteľka Beátka Sabová. Všetkých privítala pani riaditeľka Katarína Dudáková a otvorila festival. Naši milí Štvorlístkari predviedli pásmo tancov z okolia Trenčianskej Turnej. Pretože piesne všetci poznali, mohli sa pridať ku spevu a aj sa pridali.

            Po nich nastúpili na javisko deti zo 4.A. Pod vedením pani učiteľky Márie Godovičovej si pripravili tri piesne z nášho regiónu a zaspievali ich za sprievodu heligónky, na ktorú hral ich spolužiak. A po štvrtákoch vystúpili huslisti zo ZUŠ Nemšová, ktorí sa pridali svojimi piesňami a sprevádzal ich pán učiteľ Matúš Husár.

            V tomto roku sme privítali aj hostí. Súbor Lampášik z Trenčianskych Stankoviec predviedol svoje pásmo a roztlieskal divákov.

            V tomto roku sa súbor Štvorlístok rozlúčil s dlhoročnou aktívnou členkou a speváčkou súboru Katkou Santovou, ktorá v septembri nastupuje na strednú školu, ale, ako sľúbila, Štvorlístok neopúšťa.

            Nasledovalo úspešné pásmo Čaruvačky, ktoré nestráca svoje čaro ani po rokoch. Pred 20 rokmi s ním Štvorlístkari získali celoslovenské ocenenie a v tomto roku naozaj očarili aj nás.

            A napokon tancovala celá sála. Že čo? No predsa Záhradnícky tanec. A to bola bodka za programom.

            Ďakujeme, pani učiteľka Beátka Sabová, pán učiteľ Tomáš Mego a pani Simonka Vaneková, že ste nám pripravili program a že sa môžeme z folklóru radovať. Želáme Vám veľa sily, nápadov a tiež veľa nových šikovných a vytrvalých tanečníkov!!!!!

          • Pozvánka na festival Stretnutie priateľov

          • DFS Štvorlístok, obec Trenčianska Turná, ZŠ s MŠ Samuela Timona, Trenčianska Turná organizujú 22. ročník obecného školského rodinného medzinárodného detského folklórneho  festivalu Stretnutie priateľov. Festival je realizovaný s finančnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja. V rámci festivalu vystúpi s autentickým folklórom DFS Štvorlístok z Trenčianskej Turnej, DFS Lampášik z Trenčianskych Stankoviec, zahraničný hosť KUD Gradići z Chorvátska, FS Družba z Trenčína, Štvorlístok DeLuxe - bývalí členovia súboru, nakoľko spoločne oslávime 40. výročie DFS Štvorlístok.

            Festival začína v piatok 14. 6. výchovným koncertom - Povedz mi má milá povedz pre deti základnej a materskej školy, festivalových hostí privíta na obecnom úrade starosta obce Ing. Peter Mikula, naučíme sa autentický chorvátsky tanec a na oplátku našich hostí naučíme autentický turniansky tanec, deti z Chorvátska sa ubytujú v rodinách našich štvorlístkárov.

            V sobotu sa hostia z Chorvátska vyberú na výlet do Trenčína a navštívia Trenčiansky hrad, o 16.00 sa uskutoční krojovaný sprievod obcou do folklórneho múzea Kušnierovec. O 18.00 začína hlavný festivalový program Veselo so Štvorlístkom, oslávime 40. výročie súboru. Po programe sa uskutoční spoločenský večer.

            V nedeľu po svätej omši v miestnom kostole zrealizujeme koncert v podaní DFS Štvorlístok a KUD Gradići z Chorvátska. Festival je súčasťou regionálnej výchovy v našej škole, žiaci ZŠ a deti v MŠ sa naučili autentické tance - záhradnícky, mazurku a hrozenú, na výtvarnej výchove kreslili autentický turňanský kroj, na ostatných vyučovacích predmetoch sa dozvedeli zaujímavosti našej obce a blízkeho regiónu, navštívili folklórne múzeum Kušnierovec.

            Tešíme sa na festivalové aktivity, na ktoré pozývame naše školské deti, zamestnancov školy,  rodičov a ostatných občanov obce.

            Beáta Sabová

          • Ako sme prežili MDD?

          • MDD sme prežili doma, lebo tento sviatok padol na sobotu. No v škole sme ho oslávili už v piatok 31. 5. 2024.

            Deviataci pod vedením pani učiteľky Pethö si pre mladších žiakov pripravili súťaže. Zúčastnili sa ich deti od 1. po 6. triedu. Súťažilo sa vo všetkom možnom. Bola súťaž vo futbale, flórbale, hode basketbalovou loptou, hode medicinbalom na diaľku, skoku do diaľky, v umení požívať hula hop, skoku cez švihadlo, v prekonaní prekážkovej dráhy na slepo, streľba vodnou pištoľou, umenie udržať loptičku na pingpongovej rakete a ďalšie súťaže zručnosti.

             

            No boli pripravené aj také súťaže, ktoré potrápili hlavičky súťažiacich,  Bolo možné spoločne riešiť tajničku, alebo zahrať si skupinové Meno, mesto, zviera, vec, alebo Aktivity. Kto vedel, roztriedil slová ako Popoluška, vyskúšal si chuť, hmat, sluch, zrak...

            Všetky výkony boli hodnotené a nakoniec vyhodnotené. No najdôležitejšie bolo, že sme spolu prežili pekný deň.

            A čo robili starší žiaci, ktorí sa do súťaží nezapojili? Siedmaci a ôsmaci si vybrali z nasledujúcej ponuky: turnaj vo flórbale, turnaj vo volejbale a turistický pochod.

            Každý si našiel niečo, v čom mohol ukázať svoju šikovnosť. A prialo nám aj počasie, takže sme dostali darček aj z neba. Rozpršalo sa, až sme boli v bezpečí domova.

             Bol to pekný deň.

          • Ovocinárstvo – aktuálna téma pre piatakov

          • V pondelok 20. 5. sa piataci zúčastnili exkurzie do firmy Plantex s. r. o. Veselé pri Piešťanoch. Uvedená
            firma dodáva našej školskej jedálni ovocie (čerstvé i sušené) a ovocné šťavy. Svojim školám pripravuje
            každoročne zaujímavé edukačné aktivity. Privítala nás pani Mgr. Zuzana Markovičová, ktorá všetky deti
            obdarovala žltými šiltovkami s logom firmy. Zaviedla nás do edukačného domčeka, kde si žiaci vypočuli
            jej zaujímavé rozprávanie o tom, čo všetko musia zamestnanci firmy urobiť, aby sa zdravé, kvalitné,
            slovenské ovocie dostalo prostredníctvom našej školskej jedálne k našim školským deťom
            a zamestnancom školy. Pani lektorka mala pripravenú pútavú prezentáciu, na ktorej žiaci videli ovocné
            sady jabloní, hrušiek, starostlivosť o sad, opeľovanie, boj proti škodcom, aby sme jedli zdravé, kvalitné
            ovocie. Žiaci mali množstvo otázok, na ktoré pani lektorka odpovedala. Aj som bola hrdá na naše deti,
            majú veľa vedomostí k danej téme. Po edukácii dostali všetky deti jabĺčko, ovocnú dreň a ponúkli sa
            čerstvo natrhanými jahodami. Mňamka, rýchlo sa taniere vyprázdnili. Nasledovala návšteva sadu, kde
            deti videli sviečky, ktoré zohrievali sad pri nočných jarných mrazoch a dozvedeli sa o štepení jabloní
            a rôznych odrodách. Videli sme veľký sklad, v ktorom až do mája vydržia jabĺčka čerstvé a šťavnaté.
            Stromčeky zo škôlky majú tiež svoj obrovský sklad, kde je tak múdro vytvorená klíma, že prečkajú
            obdobie, kým si ich zákazníci kúpia a zasadia. Exkurzia končila v záhradnom centre, kde si deti zakúpili
            ovocie, kvety, kríky, darčeky. To bolo radosti. Bez nákupu darčekov by to nebolo ono. Autobus vyzeral
            ako kvetinárstvo. K pohode prispel i milý pán šofér Ondriška z firmy Chorvát spol. s. r. o. Ďakujem za
            pedagogický dozor kolegyniam Katke Masaříkovej a Mirke Badžgoňovej. Z vydarenej exkurzie sa teší
            Beáta Sabová

          • Výchovný koncert skupiny LETart

          • V stredu 29. 5. 2024 mali žiaci prvého aj druhého stupňa výchovný koncert. Pre prvý stupeň hudobná skupina LETart pripravila program pod názvom Cesta do neznáma. Žiaci spolu so spevákmi virtuálne precestovali Slovensko a poznávali jeho pozoruhodnosti, obdivovali krásy prírody a aj naše známe, nemenej krásne pamiatky. Účinkujúci položili deťom veľa otázok, ale nezaskočili ich. Čo nevedeli prváci, určite vedeli ich starší spolužiaci.

            Pre žiakov druhého stupňa skupina LETart pripravila program o vážnejších témach. Volal sa Medzi nami. Žiaci sa dozvedeli, ako sa žilo ľudom v časoch druhej svetovej vojny a o ťažkom období holokaustu. My, Slováci totiž radi frfleme. A pritom patríme medzi 10% šťastnejšej časti sveta. Je dobré si to uvedomiť.

            Oba koncerty nás niečo naučili a prinútili nás k zamysleniu. Piesne skupiny LETart dotvárali prijemnú atmosféru dňa. Učiť  sa dá aj takýmto spôsobom a my sme radi, že sme boli pri tom.

            Členky novinárskeho krúžka boli pri tom, napísali tento článoček, urobili rozhovor s účinkujúcimi a pridávajú aj niekoľko fotografií:

             

            Mali sme výchovný koncert skupiny LETart. Pán Boris Lettrich nám poskytol rozhovor

             

            Ako vznikol názov vašej skupiny?

            Naša skupina sa volá LETart. Moje meno je Boris Lettrich, to je to Let a art je umenie. To je naše umenie. Každý z nás spieva v inej skupine, ale dali sme sa dokopy kvôli týmto výchovným koncertom.

             

            Koľko rokov spolu hrávate?

            S Palim hrám už 10 rokov a s Romikom od tohto roka, ale tieto výchovné koncerty robím už 17 rokov.

             

            Hrávate aj pre iných divákov?

            Áno, každý má svoju skupinu, koncertujeme po celom Slovensku, občas hrávame s Tomášom Bezdedom. Máme viacero projektov, aby sme mohli povedať, že sme profesionáli a že nás hudba uživí.

            Sú decká na Slovensku všetky rovnaké?

            Nie sú všetky rovnaké. Všetky sú milé, dobré aj empatické, ale každý kraj má svoje špecifikum. Iné je to na Výchove, iné na Záhorí alebo na juhu Slovenska. Ale neprezraďte to nikomu, najlepšie sú v Trenčianskej Turnej :)

             

            Aké boli vaše obľúbené skupiny a speváci, keď ste boli v našom veku?

            Boris: Jój, to bolo už dávno! Ale ja som vyrastal za socializmu, my sme nemali veľa možností dostať sa k muzike zo západu. Počúvali sme svojich slovenských interpretov. Modus, Marika Gombitová, Meky Žbirka, to boli ľudia, s ktorými som si spieval. Potom prišiel Pali Habera s Teamom a toho som počúval v kabinete, keď som ešte učil. Raz moji žiaci za dverami počúvali, keď som si spieval. A keď som skončil, tak žiaci zatlieskali.

            Pali: Moja obľúbená kapela bola Borisova skupina Aya, takže mám takú možnosť, že môžem so svojím hudobným vzorom spolupracovať.

             

            S kým by ste si chceli zahrať?

            So skupinou Chinaski, s Karlom Gottom, ktorý už nie je medzi nami a s Marií Rotrovou.

            Pali: Ja by som si najradšej zahral so svojou dcérou bedminton J Lebo sme už pol roka na šnúre.

             

            Na ktorú pieseň ste najviac hrdý?

            Mal by som povedať, že Malý princ, je to najznámejšia pesnička skupiny Aya. Vďaka nej sme sa stali známi v celom bývalom Československu.

             

            Ďakujeme za rozhovor!

          • Posuň To - poďakovanie

          • Ďakujeme Vám všetkým, ktorí ste zareagovali na našu výzvu a v spolupráci s OZ Posuň To ste posunuli už nepotrebné, ale stále dobré a použiteľné oblečenie, obuv, hračky, bytový textil a iné doplnky tým, ktorí ich upotrebia veľmi radi.
            Potešila Nás Vaša odozva. Vyzbieralo sa naozaj úctyhodné množstvo týchto vecí. V piatok 10. mája 2024 pomohli naši deviataci všetky veci vyexpedovať.
            Celá akcia má charitatívny a aj environmentálny odkaz.
            Vedeli ste, že:

            • módny priemysel je zodpovedný za 20 % celosvetovej odpadovej vody, čo z neho robí druhého najväčšieho znečisťovateľa vody?
            • Až 5,2 % odpadu na skládkach
              je textilného pôvodu. Iba 15 % oblečenia spotrebitelia recyklujú?
            • Recyklovaných môže byť až 95% odpadových textílií,  ale pritom sa recykluje iba 0,1%?

            Tieto a ďalšie informácie nájdete na stránke https://www.posunto.sk/

            ĎAKUJEME!

      • Nadpis

      • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

        Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. 

      • Nadpis

      • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

        Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.