• Exkurzia do Národnej rady Slovenskej republiky

          • V utorok 12.3.2024 sa naši ôsmaci vybrali na pôdu Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave, aby si na vlastné oči prezreli priestory, kde pracujú naši poslanci.  Exkurziou nás sprevádzala milá pani sprievodkyňa, ktorá nám porozprávala o tom, ako to v parlamente prebieha, kde sa čo nachádza a nevynechala aj malé pikošky.

          • Okresné kolo v bedmintone žiakov

          • V piatok 1.3.2024 sa v našej telocvični konalo okresné kolo v bedmintone žiakov a žiačok základných škôl. Našu školu reprezentovali Hanka Betáková a Ninka Zverbíková, ktoré sa v ťažkej konkurencii umiestnili na štvrtom mieste v okrese a chlapci Jakub Beták a Boris Zverbík obsadili 3. miesto. Ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa športových úspechov.

          • Turnaj prípraviek v minihádzanej

          • V stredu 6. marca 2024 sa v športovej hale v Trenčíne uskutočnil turnaj prípraviek v minihádzanej, kde našu školu reprezentovali žiaci prvého stupňa. Postupne odohrali deti v dvoch kategóriách viacero zápasov, pričom družstvo 1.+2. ročníka dokázalo zvíťaziť vo všetkých svojich zápasoch. Starší si vyskúšali, aké je to zvíťaziť, ale aj prehrať. Avšak všetci podali skvelé výkony, výborne sa zabavili a krásne reprezentovali našu školu.

          • Pyžamový deň

          • V piatok 8. marca 2024 prišli deti a aj niektorí ich učitelia do školy v pyžamách. Že by všetci zaspali?

            Kdeže!

            Bol vyhlásený pyžamový deň!

            Takáto aktivita nielenže obveselila trošku pochmúrny deň, ale aj upozornila, že zdravý spánok je veľmi, ale že veľmi dôležitý. A treba sa oň usilovať. Vo veľkej miere od neho závisí naše duševné i telesné zdravie. Nedovoľme, aby nás o zdravý spánok oberalo napríklad ponocovanie nad mobilom!

            PS:

            Jedni maturanti mali na oznámení takéto motto: Lepšie 6 hodín v škole, ako sa vôbec nevyspať. U nás to ale 8. marca na spánok nevyzeralo!

          • Prváci v galérii

          • Žiaci z 1.A boli na výstave v galérii Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne kde mali možnosť stať sa malými umelcami.

          • 2% z daní

          • Vážení rodičia,

            tak ako po minulé roky, aj teraz vítame ochotu Vás, rodičov našich žiakov, prípadne aj Vašich známych, poukázať 2% Vami zaplatenej dane Rodičovskému združeniu.  Takto získané finančné prostriedky budú použité na aktivity a pomôcky pre Vaše deti.

            Popis krokov na venovanie 2 % z dane:

            1. pre zamestnancov, ktorým robí zamestnávateľ ročné zúčtovanie dane

            Vyplnené tlačivo „Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov FO“ spolu s dokladom „Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti“, ktoré Vám vystaví Váš zamestnávateľ, odovzdajte triednemu učiteľovi najneskôr do 26. 4. 2024.  Všetky vyhlásenia doručí ekonómka  školy na daňový úrad.

            Tlačivo je zverejnené na www.trencturna.edupage.org a zároveň Vám ho zašleme na Edupage.

             

            2. pre tých, ktorí odovzdávajú daňové priznanie

            Kópiu časti daňového priznania t. j. oddiel  -  „Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov“, 

            s dopísaním  mena darcu, z dôvodu identifikácie prijatých platieb na účet rodičovského združenia odovzdajte triednemu učiteľovi Vášho dieťaťa.

             

            Nakoľko je pre rok 2024 prijímateľom 2% (3%) len Rodičovské združenie pri MŠ, potrebujeme identifikovať Vami darované finančné prostriedky zvlášť pre MŠ a ZŠ.

            Ďakujeme všetkým Vám, ktorí sa rozhodnete touto formou podporiť rozvoj našej školy.

             

            S pozdravom

            vedenie školy

          • Svet peňazí, výchovný koncert

          • Skôr, než sme sa rozišli na jarné prázdniny, nechali sme sa v piatok 16. 2. 2024 poučiť Agentúrou Amos o tom, že vo svete peňazí sa nestratí ten, kto je pripravený. Ich výchovný koncert pre žiakov 2. stupňa sa volal práve tak – Svet peňazí.

            Želáme všetkým, aby nikomu potrebné peniaze nechýbali. Ale zároveň aj to, aby ich bolo vždy tak akurát. Predsa len, hovorí sa aj to, že vraj peniaze kazia charakter. Tak načo riskovať?! J

          • NEUČÍME SA LEN V LAVICIACH

          • U nás v škole si dávame záležať, aby absolventi, ktorí od nás odídu, boli vždy na zoznamoch tých lepších. Preto do vyučovania zaraďujeme formy, ktoré sú pre vek detí atraktívne a lákavé. Možno niekto sem-tam utrúsi doma vetu typu: - Zajtra sa neučíme, ideme na koncert. Pravdou je, že školské lavice sa naozaj vyprázdnia a žiaci si nezapisujú poznámky do svojich zošitov. Ale je malá pravdepodobnosť, že by sa pritom nič neučili.

            V piatok 16. februára mali naši školáci nevšedný zážitok. Na vyučovanie sa presunuli do kultúrneho domu, ktorého sálu nám ochotne zapožičali zamestnanci obecného úradu. Na pódiu už čakali účinkujúci umeleckej agentúry Amos-Šipkovský, ktorí pre mladšie ročníky pripravili program CHRÁŇME ZVIERATÁ a pre starších SVET PEŇAZÍ.

            Počas vystúpenia sme si mohli uvedomiť mnoho pohľadov na život zvierat, na ich potreby a porozmýšľať o svojich postojoch k nim, o zodpovednosti, ktorú na seba preberáme, keď sa rozhodneme ich doma chovať. A je jedno, či si vyberieme domácich miláčikov, úžitkové zvieratá, alebo nebodaj i divoké šelmy. Alebo sme dostali do pozornosti život zvierat v cirkuse, v útulku, v pokusnom laboratóriu či ich utrpenie v rukách trýzniteľov.

            V druhom programe sa väčší žiaci mohli pozrieť z rôznych uhlov na peniaze, za ktoré si kupujeme jedlo, oblečenie, bývanie, zážitky, vozenie ... a uvedomiť si nevyhnutnosť svojho zodpovedného správania v tomto smere. Mohli sme spoločne uvažovať o príkladoch ľudí, ktorí využili svoj talent na zabezpečenie seba, ale pozrieť sa aj na ich vytrvalosť a snahu, ktoré museli vynaložiť, aby sa dostali na výslnie. A na druhej strane sme sa pozreli aj na tých, ktorí svoje problémy riešia falošnou nádejou ukrytou v špirále alkoholu, drog, podvodov či úverov.

            To všetko bolo popretkávané pesničkami, ktoré rozospievali a roztancovali publikum. Vďaka kultivovanému prejavu hudobníkov, kvalitnej aparatúre a príjemnému prostrediu kultúrneho domu boli obe vystúpenia rozumne stráveným časom. Veríme, že  nadobudnuté informácie využijú deti v praktickom živote, inšpirujú sa dobrými príkladmi a nezopakujú chyby, na ktorých iní stroskotali.

          •  Pancake Day

          • Pred Popolcovou stredou (Ash Wednesday), teda pred začiatkom pôstu (Lent) sa v mnohých krajinách zachováva tradícia robenia a konzumovania palaciniek (pancakes). Ľudia pred pôstnym obdobím zvykli pripravovať chutné a sýte jedlo, ktoré často obsahovalo vajíčka (eggs), mlieko (milk), múku (flour) a cukor (sugar). Takto sme si so šiestkami podľa receptu v angličtine pripravili palacinky. A verte mi, ich príprava trvala dlhšie ako ich konzumácia. 😊

            Ak sme Vám narobili chute, prikladáme aj recept:

            Pancakes

            Ingredietns

            500 g of plain flour

            3 large eggs

            1 litre of milk

            3 tbsp (table spoon) of oil

            Extra oil for frying

            Some lemons

            Sugar

            Filling – jam, chocolate spread

            Pinch of salt

             

            Instructions

            1. Put the flour, eggs, milk, some oil, sugar and pinch of salt  into a large bowl.
            2. Then whisk to a smooth mixture.
            3. Set a medium frying pan over a medium heat and carefully wipe  it with some oiled kitchen paper.
            4. When it ´s hot, cook your pancakes for 1 minute on each side until golden.
            5. Serve with lemon and sugar, or your favourite filling (jam, chocolate spread, whipped cream...)
            6. Enjoy!
          • Valentínska pošta...

          • ...to je pošta, ktorá je otvorená iba jeden deň v roku, 14. februára, na sviatok svätého Valenína.

            Srdiečková pošta od niekoho, pre koho sme dôležití, poteší. Poštárkami boli opäť naše deviatačky a ich zásielky spôsobili veľkým i malým spolužiakom veľa radosti.

            Ďakujeme za ňu všetkým, ktorí potešili spolužiakov peknými slovami!