• Veľká noc predo dvermi

          • Šikovné dievčatá z 5. A a 5. B. v škole plstením vyrobili veľkonočné ozdoby, doma zhotovili veľkonočné vajíčka, ktoré v škole dozdobili. Vchod druhého stupňa vďaka dievčatám  pripomína veľkonočnú atmosféru, veď Veľká noc je už za dverami.

          • Pes je najlepším priateľom človeka

          • Dňa 14. 3. sa o tom presvedčili aj žiaci našej školy na stretnutí s canisterapeutmi OZ Hipoško a ich psíkom Scoobym 🐶. Canisterapia je terapia, pri ktorej dochádza k pôsobeniu psa na človeka. Je to prínosný a účinný nástroj pri vzdelávaní, kde sa využíva pozitívny vplyv psov na žiakov so špecifickými potrebami alebo ako súčasť zážitkovej výučby. Canisterapia rozvíja hrubú a jemnú motoriku, podnecuje verbálnu i neverbálnu komunikáciu, rozvíja orientáciu v mieste a v čase, napomáha cvičiť koncentráciu a pamäť, rozvíja sociálne cítenie. Našim deťom sa Scooby veľmi páčil, veď posúďte sami.

          • Marec, mesiac knihy.....

          • sme ukončili príjemnou aktivitou s názvom Čitateľská dielnička. V príjemnom prostredí pozmenenej ôsmackej triedy na čitáreň, sme strávili skoro dve hodinky ponorení do pútavých príbehov z našich kníh. Školská žiacka knižnica ponúka množstvo nových kníh pre deti a mládež a nájdete ju na 1. stupni v triede pani učiteľky Jarky Porubanovej, ktorá Vám ochotne poradí pri výbere tej správnej knihy. 

            Príjemnú atmosféru ešte umocňovala vôňa ovocného čaju, sladkého pečiva a čerstvých jabĺk. Verím, že sme spolu strávili pekné popoludnie a pamätajte si, že čas strávený s knihou nikdy nie je stratený čas.

          • Piatkový DEŇ VODY

          • Vzácna tekutina, bez ktorej by neexistoval život, má aj svoj pamätný deň. Je ním 22. marec.

            Naši prváci si ho pripomenuli tematickým vyučovaním. Pani učiteľka Gagová pripravila mnoho aktivít, a popri nich sa deti dozvedeli zaujímavosti, ktorými si rozšírili obzor poznantkov o vode.

          • VEĽKONOČNÉ TRADÍCIE nenecháme zapadnúť prachom

          • Žiaci z 1. A triedy si vyskúšali vlastnoručné pletenie korbáčov.

            Tento dávny zvyk im prišiel predviesť šikovný otecko pán Janko Ondris. Deti si s jeho pomocou vyrobili vlastné šibáky, ako sa im tiež hovorí a priblížili si atmosféru blížiacich sa veľkonočných sviatkov tak, ako ju zažívali naši rodičia i starí rodičia.

          • S deviatakmi nielen na hrade

          • V piatok 22. 3. 2024, teda dva dni po Testovaní 9, sa vybrali deviataci na kultúrno – historickú
            exkurziu na hrad a do mesta.
            Na hrade si prezreli výstavu Kaligrafia, no najmä výstavu tvorby Josefa Ladu, o ktorom si hovorili aj na
            hodinách výtvarnej výchovy. Interaktívna výstava bola pekná a naozaj zaujímavá. Prezreli si aj malý
            okruh Trenčianskeho hradu a napokon, počas rozchodu v meste, riešili niekoľko úloh.
            Len tak pre skúšku: Viete, kto žil na námestí v dome číslo 25? Alebo čo zdobí priečelie domu číslo 40?
            Oni to vedia....

          • Ponožkovou výzvou...

          • ...sme si pripomenuli, že 21. marec je, okrem iného, aj Svetovým dňom Downovho syndrómu. V tento deň sme aj my mali tzv. ponožkovú výzvu. Kto si obul každú ponožku inú, pripomenul si nasledovné:

            • že medzi nami žijú ľudia, ktorí majú chromozómovú odchýlku (na mieste 21. páru majú chromozómy 3. Preto aj ten dátum – 21. 3.)
            • že sú ináč obdarení ako väčšina populácie
            • že sú rovnako vzácni ako Ty a ja
          • V škole sme jedna rodina

          • O našej škole je známe, že podporujeme kooperatívne vyučovanie. Takto trpezlivo sa dnes tretiaci venovali prvákom na hodine angličtiny. Nielen, že sa dozvedeli veľa zaujímavostí o veľkonočných zvykoch vo Veľkej Británii, ale spoločné učenie nám pomáha budovať u detí životné zručnosti na celý život.

            Vieme sa zoznámiť, pochopiť slabšieho, oceniť lepšieho, inšpirovať sa navzájom, pomôcť si, keď potrebujeme ...

            Skrátka, učíme sa robiť svet lepším a krajším.

          • Dievčatá z DFS Štvorlístok predstavili tradičné jarné zvyky na prvom stupni

          • Dnes sme mali tú česť privítať dievčatá z detského folklórneho súboru Štvorlístok, ktoré nám predstavili tradičné jarné zvyky. V rámci ich prezentácie sme sa dozvedeli o zvykoch, ktoré sú súčasťou našej kultúry a dedičstva.

            Jedným z týchto zvykov je vynášanie Moreny, ktoré symbolizuje koniec zimy a túžbu ľudí po teplejších dňoch. Morena je postava vyrobená z prírodných materiálov, ktorá je nesená ľuďmi až k vode, kde je spálená, hodená do vody, aby s ňou odplávala zima, zlo a choroby.

            Ďalší zvyk, ktorý dievčatá predstavili, je letečko - zelená vetvička, ktorá sa používa pri jarných obchôdzkach dievčat. Tento zvyk symbolizuje prichádzajúcu jar a obnovenie života po zime.

            Nemenej dôležitým zvykom je aj umývanie sa dievok v potoku. Týmto rituálom dievky prosia vodu, aby im priniesla krásu, zdravie a privolala mládencov.

            Ďakujeme dievčatám z DFS Štvorlístok, že nám pomohli lepšie porozumieť tradičným zvykom a hodnotám našej kultúry.

          • Vitajte u nás, milí predškoláci

          • V stredu po veľkej prestávke mali prváci v triedach malú veľkú návštevu. Malú preto, lebo k nám zavítali úplne najmenší spolužiaci, predškoláci z našej materskej školy so svojimi pani učiteľkami. A veľká bola počtom detí, ktoré sa tohto roku chystajú na zápis do prvého ročníka. Len tak-tak sa všetci pomestili.

            Ale pracovali veľmi usilovne. Prváci sa im venovali ako najlepšie vedeli. Pomohli im s pracovným listom, ochotne požičali svoje stoličky a predviedli, čo sa doteraz v škole naučili. Dokonca aj druhácki A-čkari s radosťou pozvali na hodinu matematiky svoju bývalú pani učiteľku Katku, aby sa jej pochválili, ako zúročili základy, ktoré v materskej škole od nej dostali. A škôlkari sa tiež nedali zahanbiť. Presvedčili nás, že sú dobre pripravení na zápis, ktorý sa onedlho začne.